Arcade is terug!

Anno 2017 is Arcade weer volop actief met name op het digitale vlak. Arcade heeft de naam aangepast en heet tegenwoordig ArcadeNL en houdt zich vandaag de dag vooral bezig met de muziek uit de Nederlandse catalogus van moederbedrijf CNR.

ArcadeNL is zeer actief met het maken van playlists op digitale muziekplatform Spotify. In samenwerking met Chiel Montagne is de playlist 'Chiel Montagne presenteert Mooi was die tijd' tot stand gekomen waar o.a. hits uit de tijd van Op volle toeren en Op losse schroeven voorbij komen.

Het begin

Arcade Records was een van oorsprong Brits platenlabel welke halverwege de jaren zeventig werd opgericht door Laurence Myers. Arcade specialiseerde zich in twee soorten compilatiealbums: hits van één artiest, of die met een verzameling hits van verschillende artiesten. De releases werden door middel van TV reclames aan het publiek gepresenteerd met als resultaat een zeer succesvolle verkoop.Van de allereerste release van Arcade in Groot-Brittannië, 20 Fantastic Hits uit de zomer van 1972, werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Tegen het einde van de jaren 70 was Arcade in Groot-Brittannië amper meer in staat om de hitlijsten te halen, waardoor het label langzaam maar zeker van de markt verdween. 

Nederland
Niet lang na het eerste succes in Groot-Brittannië werd er in Nederland een vestiging voor de Benelux geopend, Arcade Records Benelux. In 1973 werd met de eerste plaatuitgave in Nederland, 20 Fantastic Hits (dezelfde titel en artwork als de Engelse release, maar met een andere tracklisting), meteen al de eerste nummer 1-hit bereikt. Tussen 1973 en 1984 stonden zo'n honderd multi-artist-albums van Arcade (en zijn sublabels als Trent, Crown en Villa) in de Nederlandse albumlijst genoteerd, plus nog enkele tientallen one-artist-verzamelaarplaten. De meeste van deze Nederlandse muziekuitgaven zijn herkenbaar aan het bestelnummer, dat met de lettercode ADEH begint. De Arcade Benelux Benelux vestiging, in Naarden en later Nieuwegein, werd sinds 1979 geleid door Herman Heinsbroek. Terwijl de oorspronkelijke moedermaatschappij in Groot-Brittannië op sterven na dood was, boekte Heinsbroek met zijn eigen compilaties veel succes. Het was dan ook niet zo verwonderlijk dat hij in 1984 het moederbedrijf aankocht. Het was het begin van een enorme expansie van het bedrijf. 

Groei
De groei die in de tweede helft van de jaren 80 werd ingezet, was grotendeels te danken aan de snel opkomende cd-markt. Veel consumenten wilden hun favoriete muziek, die ze al jaren op vinyl in bezit hadden, vervangen door cd's. Succesvolle cd's waren onder meer Dance Classics en Pop in je Moerstaal. Ook succesvol waren de one-artist verzamelaars van bijvoorbeeld Supertramp en Earth Wind and Fire.

Rond 1989 werd de house muziek populair en Arcade wist daar als een van de eerste grote platenmaatschappijen van te profiteren. Omdat de individuele housetracks vaak moeilijk verkrijgbaar waren voor de platenkopers, waren de verzamel-cd's van Arcade met deze tracks heel populair. Turn up the Bass, Houseparty en - begin jaren 90 - Happy Hardcore leverden enorme verkoopaantallen op. De opkomende Eurodance in het begin van de jaren 90 leverde de bron van de succesvolle Megadance-serie. Tot 2001 stonden ruim zeshonderd albums van Arcade in de Nederlandse albumlijst genoteerd.

De muziekdivisie ging in 2000 een joint venture aan met de grote independent Roadrunner Records, waardoor een van de grootste indie-platenlabels ter wereld ontstond. De samenwerking resulteerde in grote hits met artiesten zoals Moloko, Lutricia McNeal en Nickelback. Roadrunner werd uiteindelijk verkocht aan Warner Music en Arcade (inmiddels onder de naam CNR Entertainment) ging zelfstanding door en concentreerde zich verder op de Nederlandse markt.